Nä se det snöar!

Nä se det snöar!

Extremt väder kräver extrema åtgärder, tur vi har ett brett snöblad! Fridas första lektion bakom traktor-ratten.

Snön bara vräker ner, attans bananer, jag som hoppats att den globala uppvärmningen skulle gjort sitt under natten, så att jag slapp undan plogningen.  Men inte då, det är med skräckblandad förtjusning jag följer med min man ut till traktorn. Känslan av att ödet styr mig, ska jag våga? Nåväl det är vell bara att ta tjuren vid hornen, hur svårt kan det vara? Daniel plogade gårdsplanen och jag fick som uppgift att ta mig ann vår vändplan ute på åkern, bredvid barnens pulkabacke.

Inte så lite nervös sätter jag mig bakom ratten. Daniel försöker lugna mig, det är inte svårare än att köra bil och klarar vår 10-åring detta, så kan du. Jag kontrar med att vår 10-åring minsann har kört tramptraktor sedan han var 1 1/2 så det är lite skillnad.

Daniel väntar på att jag ska börja, jag ser frågande på honom. Vad ska jag göra? Börja med att fälla ratten med spaken där, ok, Daniel instruerar mig och jag förösker följa, jisses så smalt det är mellan vedhögen och uthuset och däremellan ska jag (bara ca 2 traktorbredder i realitet), med snöblad både fram och bak, hur ska detta gå?

Min första fråga blir vart jag hittar sköldpaddsläge, jag vill inte att det går för fort, bättre att ta det säkra före det osäkra. Sakta släpper jag kopplingen och petar på gasen, vi rör oss framåt...

Just det snöbladet ska ner också, sänk sakta ner spaken tills det tar emot, slå spaken i flytläge (vilket tydligen kräver ett visst mått av agressivitet) och kör framåt. Puh uthuset står kvar... och jag missade lastväxlar flaket (YES!!)

Första draget gjort, upp med bladet, i med backen och innan jag hinner trycka på gasen hör jag min älskade säga "titta åt det håll du åker" hm svarar jag "vem är det som kör, du eller jag?" (inte lätt att vara man och försöka lära sin fru ploga snö när hon är pms- påverkad).

Hur som helst efter många om och men och en mycket mycket tålmodig man blev vändplanen plogad, och en mycket stolt nybliven traktorförerska klev ur traktor på darriga ben, efter denna dags adrinalinkick, och beskådade resultatet. Nu kanske jag iallafall kan ploga en åker!

Nu får vi hoppas på mer snö och fler tillfällen att träna!

2019-02-04 19:04