Du måste flytta på dig!

Du måste flytta på dig!

Vill man få ut bilen får man flytta på traktorn, denna gång räckte det inte att vifta med ögonfransarna mot min älskling, nu fick jag flytta den själv. Man vet aldrig när ett nytt träningstillfälle yppar sig, så det är bäst att passa på var tanken som gick genom huvudet.

Dagens arbete på gården gick ut på att ta reda på en gammal utbyggnad som rasat ihop efter all snö som kom. Daniel hade precis gått ut för att förbereda och hade kört ut lastväxlaren ur garaget. Jag skulle köra barnen för en lekstund hos kusinerna, och traktor med kärra blockerade vägen.

Daniel tyckte att jag kunde passa på att träna och flytta den själv, jag nappade på betet vem vet när nästa träningstillfälle yppar sig. Jag satte mig i men bad kommandocentralen följa med (alltså Daniel). I med kopplingen och växeln, tryck på bromsen och släpp handbromsen, jodå vi rullar sakta framåt, jag hade inte glömt alla moment. Nöjd med min insats körde jag barnen till kusinerna.

Efter lunch gick Daniel ut igen för att fortsätta lyfta över bråte på timmerkärran. Jag följde med mest för att iaktta och kanske också snappa upp något mer jag behöver lära mig. Daniel var i full action, demolition man, ögon som tindrar som ett barn på julaftonskväll. Vår 10-åring kom också ut efter en stund och ville se vad vi gjorde. Lasset var fullt och efter lite handplockning satte vi oss i alla tre och for ner mot den plats vi brukar elda  på. Daniel lastade av medan David och jag fajtades om vem som får köra traktorn tillbaka uppför backen. Mamma vann!

Lite nervöst kändes det, vill ju att grabben ska bli stolt över mor sin. Starta motorn nu åker vi, men inget händer hmmm. Glömde visst huvudströmbrytaren, och vred naturligtvis nyckeln för långt igen och fick börja om. Övning ger färdighet. Sakta börjar vi klättra uppför backen med ekipaget. Fick lära mig hur jag skulle göra för att växla upp genom att trycka på en knapp på en spak. Daniel instruerade hur jag skulle göra för att köra ekonomiskt. Även om jag kände mig mest nöjd med att vi kom framåt.

Uppe i backen började däcken slira, tryck på knappen säger Daniel och försöker peka, min simultankapacitet är tillfälligt ur funktion och jag försöker hitta rätt knapp. Hittar den men vet egnetligen inte vad den var bra till men framåt kommer vi, fortsätt hålla gasen säger Daniel. När vi når krönet säger han att jag kan koppla ur funktionen. råkar trycka på fel knapp och kopplar ur fyrhjulsdriften, i med den igen och fortsätter leta efter rätt knapp. Daniel sträcker sig över mig och kopplar ur. Tydligen används knappen för diffspärren.

Definition DIFFA =att man får drift på alla fyra hjul, kruxet är att det inte går att svänga, så det är bra att koppla ur den igen.

Inte lätt med alla begrepp, men det är ju bra att veta vilka knappar man ska trycka på.


På återseende!

2019-02-17 16:12